недеља, 22. март 2020.

Народна бајка:Златна јабука и девет пауница (Г11,Е11;Е12)


Народна бајка: Златна јабука и девет пауница

 *Прочитајте бајку (Читанка 114 страна).
* Шта су бајке? Како их препознајемо?
Бајка је прича у којој се на маштовит начин симболично износи какав уметнички садржај; народна приповетка фантастичне садржине, служи забави. По Вуку, "женска приповетка", и слушалац и приповедач је сматрају неистинитом и нестварном.
Бајка је заснована на фантастичним представама, али увек садржи и чињенице из стварног живота.Она говори о обичном свакодневном животу, о личностима које су могуће и вероватне, о ситуацијама које су доживљене или о којима се могло чути да су се догодиле, о поступцима који   изазивају одобравање и одушевљење, о невољама које су сналазиле човека у његовом свакодневном сукобљавању са природним или друштвеним силама. На ту стварну основу надграђује се свет фантазије.

*Уочи елементе који су заједнички свим бајкама.
*Шта је тема бајке? Којим фантастичним мотивима је обликована бајка? Каква је њихова функција?

*Запазили сте да се сваки мотив у бајци јавља као посевна целина и да су сви  међусобно повезани у целину, чинећи сижејну основицу. Како су мотиви повезани: градацијски или контрасно?
Градација- стилска фигура у којој је набрајање распоређено тако да поједини чланови образују поредак по већој или мањој мери. Појачано градирање назива се климакс. Спуштање градацијског низа назива се атиклимакс.

*Мотиви усмене традиције који прелазе из једног народа у други, из једне наративне форме у другу, називају се лутајући мотиви.Које бисте мотиве из ове бајке сврстали као лутајући? 
 Лутајући мотиви: мотив тајне, баба вештица, летећи коњ, змај, најмлађи брат, добро-зло, правда- неправда, љубав- мржња, чежња за лепотом.

*Ово је прича са развијеном фабулом у којој пратимо две царевићеве борбе: против зла које долази од људи и против зла које долази од више силе.Постоји ли композиционо-мотивациони склад између ове две борбе? Чиме је он успостављен? Какву функцију имају епизоде? 
*Процените карактер младог царевића. Поседује ли он, осим високоморалних особина, још неке људске особине, па чак и слабости?

* Какво значење има трагање младог царевића за својом златном пауницом?У чему је смисао ове бајке?

*На каква те размишљања ова бајка подстиче? До којих вредних животних сазнања доспеваш током и након њеног читања? Да би остварили животну срећу,  које особине човек треба да поседује? Каква животна уверења народна бајка подстиче?

-Запишите одговоре у свеску.

Нема коментара:

Постави коментар