уторак, 24. март 2020.

Реченица као језичка и комуникативна јединица(Е13)


Реченица као језичка и комуникативна јединица


Синтакса је део граматике који проучава правила комбиновања речи у реченици. Речи и облици речи у реченици врше функцију одређеног члана(конституента)  реченице.Функцију реченичног члана  реч обавља самостално, у синтагматској  конструкцији или као члан зависне предикатске реченице.Зато и кажемо да синтакса проучава комбиновање синтаксичких јединица  у синтаксичке конструкције. Синтаксичке јединице и правила њиховог комбиновања чине синтаксички систем једног језика. Синтаксички систем има четири јединице: реч, синтагму, предикатску реченицу и комуникативну реченицу.
1.Реч је најнижа синтаксичка јединица, али као реч одређене граматичке врсте речи и одређеног облика.Синтаксичка правила односе се на врсту речи и њихове облике, на пример, функцију субјекта врши  именица у номинативу, функцију предиката врши глагол у конгруетном личном глаголском облику, функцију објекта врши именица у акузативу. 

2.Синтагма(група речи) је виша синтаксичка јединица у којој две или више речи остварују граматичку везу(конструкцију) која у реченици има функцију реченичног члана.Синтагма има главну реч и зависне чланове. На основу граматичког значења главне речи у синтагми, синтагме су:именичка синтагма (именица успех- добар успех; именичка синтагма - успех),придевска синтагма (придев добар- врло добар; придевска синтагма - добар), прилошка синтагма (прилог нежно- веома нежно; прилошка синтагма- нежно), 
 глаголска синтагма- гледати- нежно гледати; глаголска синтагма).

3.Реченица је језичка јединица која на синтаксичком нивоу представља највишу синтаксичку јединицу, али је она основна јединица комуникације.Главни конституенти реченице су субјекат и предикат. Реченица која настаје комбиновањем глагола у конгруентном личном глаголском облику с именичком јединицом у номинативу је предикатскс реченица (може бити проста  и сложена).

4.Комуникативна реченица се састоји од две или више предикатских реченица, то је синтаксичка јединица којом се исказује завршена порука.

Запишите у свеску !

Нема коментара:

Постави коментар