уторак, 28. април 2020.

"Новела од Станца". Марин Држић (М11. М12, М13,E13, Г12)

"Новела од Станца". Марин Држић

Пре почетка рада...

Издвој три кључне речи које те асоцирају на хуманизам и ренесансу као правац  у књижевности. Образложи свој одговор.

Марин Држић (око 1508-1567) најзначајнији је дубровачки ренесансни писац. Потиче из дубровачке породице која је већ у претходној генерацији дала једног књижевника – петраркисту Џора Држића. Од 1538. школовао се у Сијени, где је студирао права. Активно је као глумац учествовао у позоришном животу Сијене. Вратио се у родни град не завршивши студије.

Све што је створио написао је између 1548. И 1562. у Дубровнику. Написао је најмање 11 драма, али нису све сачуване, у целости су сачувани "Тирена", "Венера" и Адон", "Новела од Станца" и "Хекуба". Писао је и поезију, и то петраркистичку.

Окушао се у свим тада популарним врстама драме: у пасторали (Тирена), фарси (Новела од Станца), ерудитној комедији (Дундо Мароје, Помет, Манде, Пјерин, Скуп), пасторалној еклоги (Плакир и вила).

Занимљивост: Дело је написано за бал у Дубровнику, а игра је изведена 1551. године, у исто време текст је штампан у Венецији. (преко Венеције и дошло до продора хуанизма и ренесансе у Дубровник и Котор).

Новела од Станца је фарса – подврста комедије ситуације у којој су ликови карикирани, заплет се гради на неспоразуму. Радња фарсе је једноставна, често садржи некакву анегдоту из животне свакодневнице. Хумор је груб и заснован на вербалној комици. У ренесансној књижевности Дубровника фарсе су писане у стиху са обавезном римом, док су теме најчешће преузимане из догодовштина сељака који су долазили у град.

Овде новела представља шалу. Ова шала се збива током карневалске ноћи, кад три младића покушавају да изиграју Станца, старца који је дошао у Дубровник да би продао козу и грумен сира. Тема је сукоб немирне, непокорне младости и лакомислене старости.

Одломак се налази у Читанци (273-278). Након што га прочиташ, одовори на постављена питања, а своје оговоре забележи у свеску и до краја радне недеље проследи професорици на мејл.

Питања у вези са одломком:

1. Зашто је Џиво одлучио да се нашали са Станцем?

2. Какав је Станчев живот?

3. Како му се Џиво представља?

4. Шта жели да постигне тиме?

5. Како Станац реагује на Џивине речи?

6. Зашто му је тако брзо поверовао?

7. Станац говори да је и он сам видео виле. Зашто?

8. Окарактериши младиће и старца. Шта се ту јасно види?

9. Које су поруке овог дела?

1 коментар: