четвртак, 2. април 2020.

РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ: „ДАНГА“ Е23, Е21, Е-22, М-21, M-22, M-23, Г-22, Г21


 РАДОЈЕ ДОМАНОВИЋ: „ДАНГА“ 


Радоје Домановић је неговао реалистичку приповетку из градског и сеоског живота настојећи да пружи психолошку анализу друштва. Домановићева сеоска приповетка представља силазну путању у развитку овога жанра. Политичке прилике за време владавине Александра Обреновића определиле су Домановића за политичку и друштвену сатиру и ту је он остварио неколико изврсних сатирично­-алегоријских приповедака. Ове приповетке представљају новину у српској реалистичкој прози.


Пре него што отпочнете анализу сатиричне приповетке 
„Данга“, неопходно је да се подсетите неких књижевних појмова:

*Алегорија (грч. друго говорити) је начин пренесеног изражавања у коме се метафоричко или пренесено значење остварује у целој слици или целој радњи, каткада и у целој песми. То je сликовит начин говора, писања или приказивања у књижевности и уметности, који има друкчији смисао од онога који се непосредно даје. Може имати вид сложеног и дубоког симбола, персонификације, проширене метафоре, сатире итд. У књижевности нпр. басне и други облици (Домановић – Страдија), у сликарству (Делакроа – Револуција).
*Сатира је књижевни облик у коме се критички исмејава појединац, група, држава или власт. Често се користи као средство политичке борбе. „Сатира разобличава друштвене недостатке, политичке страсти, људске себичности, непромишљености, мане и глупости, а својим подсмехом на подругљив и духовит начин критикује, опомиње и кажњава. Док хумористички смех својом ведрином забавља, ослобађа и растерећује, сатирички смех својом јеткошћу и горчином ангажује, покреће и обавезује.“ В. Проп.
*Иронија (грч. лажно игнорисање) је језички израз и стилска фигура која подразумева фино (прикривено) исмевање при ком се говори супротно од онога што би требало рећи (нпр. „мудра глава“, а говори се о глупаку); подсмех, поруга уопште.
*Парадокс (грч. парадоксос = немогућ; пара- = супротан, докса = мишљење), је истинита тврдња, или група тврдњи, која води до контрадикције. Такође се користи да опише ситуације које су ироничне. Говори о томе да тврдње у њему у ствари нису све истините, или не могу обе, заједно, бити истините. Појам парадокса најбоље описује реченица „наизглед апсурдно, али ипак истинито."
*Хипербола (грч. преувеличавање; hyper- = пре-, ballein = бацити) је стилска фигура преувеличавања ради наглашавања неког емоционалног става.
*Апсурд – бесмисленост.


Питања за анализу дела (можете се служити питањима из Читанке, страна 285) :

1. Одредите књижевну врсту и тему приповетке.
2. На који начин се развија фабула у овој приповеци?
3. Протумачите чин јахања са моралног и психолошког становишта. Протумачите чин жигосања у моралном и политичком смислу. Како је представљен народ кроз инверзан систем вредности? Да ли је осуда јача ако је писац непосредио изриче или ако је само сугерише?
4. Којим стилским средствима се служи писац при изградњи приповедног света у Данги?
5. Извршите анализу приповедачких поступака у овој приповеци. Који облици приповедања постоје? Из које перспективе се врши приповедање? Која је функција ауторског коментара и директног обраћања читаоцима?



Задатак за ученике:

1. Прочитати приповетку „ДАНГА“ (Читанка, 279. страна, или ПДФ: https://www.rastko.rs/knjizevnost/umetnicka/rdomanovic_satire.html ).
2. Упознати се са биографијом и библиографијом Радоја Домановића.Податке забележити у школску свеску.
3. У школску свеску забележити КЊИЖЕВНЕ ТЕРМИНЕ који се налазе на почетку блога (обележени*).
4. У школске свеске написати одговоре на постављена питања или питања из Читанке.

Нема коментара:

Постави коментар